ارزیابی عملکرد
ارزیابی عملکرد فرآیندی است که طی آن عملکرد خروجی های یک سازمان براساس سنجه های از پیش تعیین شده اندازه گیری می شود. در واقع این فرآیند به نوعی به دنبال سنجش اثربخشی است تا مشخص شود سازمان تا چه میزان به اهداف خود دست یافته است. گاهی نیز لازم است منابع و مصارف سازمان مورد ارزیابی قرار گیرد و در این صورت ما به دنبال اندازه گیری کارایی هستیم. این دو یعنی اثربخشی و کارایی سنجش بیانگر میزان بهره وری سازمان است.
فرآیند ارزیابی به صورت زیر است :
- تدوین شاخص های عملکردی
- تعیین معیار و وزن دهی به شاخص ها
- تعیین وزن مطلوب مربوط به هر شاخص
- سنجش و اندازه گیری و مقایسه وضع موجود با وضع مطلوب
- تحلیل نتایج و یافته ها و ارایه گزارش
- انجام اقدامات اصلاحی و برنامه بهبود
استاندارد سازی و مهندسی مجدد فرآیند ها
شناسایی و استاندارد سازی فرایندها از گام های اساسی در مدیریت هر سازمان دولتی، خصوصی یا عمومی است. فرآیند ها شامل فعالیت و وظایف اصلی واحدهای سازمانی است که در جهت تحقق اهداف طراحی می شوند. معمولا فرآیند ها به شرح زیر دسته بندی می شوند.
- فرآیند های اصلی
- فرآیند های پشتیبانی
- فرآیند های مدیریتی
بدیهی است فرآیند ها با هم در ارتباط سازنده هستند و عملکرد هر فرآیند در بهره وری کل سازمان تاثیر دارد. در طراحی فرآیندها معیارهای اثر بخشی مانند انطباق با استاندارد ها و اهداف مدنظر قرار می گیرد همچنین در سنجش کارایی زمان و هزینه های فرآیند از جمله معیارهای ارزیابی عملکرد فرآیند هستند.
شرکت ها و سازمان ها در هر اندازه ای ای که باشند و در هر زمانی می توانندبه مدل سازی فرآیند های خود اقدام کنند. این عمل از نخستین گام های حرکت به سمت تعالی سازمانی و بهینه سازی عملکرد است. با این کار روند انجام امور مستند سازی و به نوعی استاندارد سازی می شود. یکی از این استانداردها BPMN است که فرآیند ها را مدل سازی با استفاده از شکل های گرافیکی به صورت دیاگرام ترسیم می کند. از مهمترین مزیت های مدل سازی فرآیند این است که در صورت تغییر در ساختار مدیریتی یا کارکنان، سازمان دچار سردرگمی و اختلال در امور نمی شود و در واقع مدیران و کارکنان جدید می توانند به سرعت از فرآیند های ساختار یافته پیروی کنند
خدمات و محصولات تابع شرایط است و به سرعت نواوری و جهش چشمگیر تکنولوژی موجب تغییرات شگرف در فضای کسب و کار گردیده است در چنین فضایی بهتر است سازمان ها نیز متناسب با موقعیت ها و شرایط جدید تغییر کنند. در صورت تغییرات در محیط پیرامونی لازم است فرآیند ها مجددا مهندسی و به روز آوری شوند. گاهی نیز فرآیند ها از ابتدا به خوبی طراحی نشده اند بنابراین باید بازنگری و اصلاح شوند. مهندسی مجدد فرآیند ها یکی دیگر از خدمات ماست که به سازمان اطمینان می دهد فرآیند ها به درستی طراحی شده اند تا بتوانند با اجرای آن به اهداف خود دست یابند.
برنامه ریزی و توسعه منابع انسانی
بدیهی است رسیدن به اهداف به منابع متعددی نیاز دارد از جمله ساختمان، تجهیزات و استانداردها اما نیروی انسانی یکی از منابع اصلی هر سازمان برای اجرای فرآیند ها و تحقق اهداف است. نقش کارکنان در موفقیت یک سازمان انکار پذیر است در واقع توان رقابت پذیری سازمان مرهون تلاش کارکنان شایسته است. امروزه به کارکنانی که با آگاهی، پشتکار، نوآوری و دانش خود برای سازمان خود مزیت رقابتی می آفرینند، سرمایه انسانی گفته می شود.
فرآیند برنامه ریزی، نیروی انسانی به منظور تعیین نیازهای حال و آینده سازمان ضروری است تا تعداد کارکنان، تخصص و مهارت های مورد نیاز خود را تعیین و تامین نماید. داشتن سیستم استخدام و کارگزینی کارآمد به کاهش ترک خدمت کارکنان و حفظ و نگهداری سرمایه های انسانی کمک شایانی می کند. سازمانی که برنامه ای برای آینده شغلی کارکنان خود نداشته باشد به راحتی آن ها را از دست می دهد. بنابراین مدیریت منابع انسانی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و عرضه و تقاضای نیروی انسانی را براساس اهداف سازمانی و تغییرات تکنولوژی تنظیم و سازمان دهی می کند.
آموزش و ارتقای دانش و مهارت کارکنان از جمله اموری است که باید به صورت مداوم در یک سازمان جاری باشد تا منابع انسانی بتوانند به سطح مطلوب از نظر آگاهی و صلاحیت دست یابند. در واقع جذب کارکنان، آموزش همکاران، ارزیابی عملکرد نیروی انسانی و جبران خدمت (حقوق و مزایا...) پاداش و به طور کلی ایجاد محیطی سالم و منصفانه برای کارکنان از مفاهیم اصلی مدیریت منابع انسانی است.